Hungarian (formal)English (United Kingdom)
PDF Nyomtatás E-mail

 

Fontos információk az orsós emelők kiválasztásához

 

Az orsós emelők többfajta verzióban léteznek és ehhez szeretnénk egy rövid tájékoztatót adni ezen az oldalon önnek, hogy segítsük a megfelelő típus kiválasztását.

 

 

Típusok

 

 Az emelőket többfajta szempont szerint csoportosíthatjuk, de ezek közül is a legjellemzőbb a működési elvük szerinti tagolás. Az orsós emelőknek két fajta típusa léteik, melyek nagyban eltérnek működési módjukban:

 
 

 "R" forgó orsós emelő

 "S" álló orsós emelő

 A forgó "R" verziónál az emelőben lévő menetes orsó forog és a rajta lévő anya
fut fel / le a menetes száron, melyhez van rögzítve az emelendő teher.

Ennél a típusnál az emelő általában fejjel lefelé és az emelő keret tetején
van kialakítva a hely.

 Az álló "S" típusnál az emelőben megy fel / le a menetes orsó, melynek tetejéhez
van rögzítve az emelendő teher.

Ennél az esetnél általában a csigás emelő alul helyezkedik el.

 

  

 Emelési sebesség

Meg kell határozzuk, hogy az emelő rendszerünk kb. milyen elvárt sebességgel kell, hogy működjön és ehhez megfelelően ellenőrizni kell a megvalósítható sebességet. Több fajta megoldás is létezik mind a sebesség gyorsítására és lassításra egyaránt:

 

- Dupla bekezdésű menetes orsó 

  Megduplázza az emelési sebességet - figyelni kell ennél a megoldásnál a behajtó nyomatékra és fontos információ, hogy a dupla bekezdésű trapézmenetes orsó nem önzáró!!

 

- Nagyobb méretű trapézmenetes szár (R -verziónál)

  Ugyanis mindig méretezni kell a csavarorsós emelőket kritikus sebességre is (R verzió), mely határa függ a mentes orsó vastagságától is. Viszont amennyiben vastagabb orsó átmérőt választunk, úgy ez az érték kitolódik.

 

- Golyósorsó alkalmazása

 A golyós orsó a működési elvénél adódva sokkal nagyobb sebességre képes, mint a trapézmenetes szár, ezért igen nagy emelési sebesség követelményekkor célszerű ilyen megoldást használni. Figyelem a goylós orsó nem önzáró, tehát mágneses rögzíatő fék használata szükséges.

 

- Frekvenciaváltó

 A frekvenciaváltóval elektronikus úton tudjuk az aszinkron villanymotorok sebességét szabályozni, ezáltal akár gyorsítani és lassítani is lehet a rendszeren.

 

- Villanymotorok különböző sebességgel

Az aszinkron 1 és 3 fázisú villanymotorok között létezik több néveleges sebességű típus, úgymint: 2800 - 1400 - 1000 - 750 1/min. Lassításkor ha frekvenciaváltót is használunk akkor fontos, hogy 25 Hz -es működés alatt külső hűtést kell alkalmazni rajtuk, mert egyébként a motorok túlmelegedhetnek. 

 

- Hajtóműves motorok használata

A hajtóműves motorokkal egy plusz áttétel segítségével egyszerűen megváltoztathatjuk az emelő sebességét. Javasolt szöghajtásművek: csigahajtómű, kúpkerekes hajtómű vagy csiga-homlokkerekes hajtómű használata, mert ezek felfogatása sokkal egyszerűbb az orsós emelőre.

 

 Hőmérséklet és működési időtartam megvizsgálása

 Az orsós emelők általában nem folyamatos üzemre vannak tervezve. A katalógusainkban szereplő megengedhető működési adatok csak referencia értékűek, mely valóságtól néha eltérő adat lehet, mert ez nagyban függ az egyedi üzemeltetési értékektől. Határesetekben erősen javasolt az egyel nagyobb méretű emelő típus választása. Fontos, hogy a működési hőmérséklet, ne haladja meg a 80°C -ot.

 

 Elforgás elleni védelem

 Az "s" típusú álló orsós emelőknél a menetes orsó szabadon forog az emelő csigahajtóművében, ezért az emelőt ilyenkor javasolt valamilyen módszerrel az elforgás ellen védeni, mert különben el fog forogni a fellépő súrlódás miatt. Ez nem csak a belső VS - elforgás elleni védelemmel, hanem akár külső megvezető rendszerrel is lehetséges. 

 

 Párhuzamosság beállítása és szöghiba elkerülése

Kérem kezelje kellő figyelemmel a párhuzamosság és szögbeállítás pontosságát az orsós emelőrendszer beépítésekor, mert ennek elmulasztása vagy pontatlansága a rendszer károsodását vonhatja magával.

 

 
 

 

 
RocketTheme Joomla Templates