Nyomtatás

Használati és karbantartási útmutató orsós emelő rendszerekhez

 Ezen az oldalon egy rövid tájékoztatás adunk az általunk gyártott és forgalmazott Zimm orsós emelők használatához és karbantartási tevékenység elvégzéséhez.

 

Ez a rész 3 fő fejezetet tartalmaz: 

 - Kenés és kenőanyagok

 - Beépítés, működtetés, karbantartás

 - Működési megbízhatóság és biztonság

 

 Orsós emelők kenése és kenőanyagai

 

 A Zimm Z sorozatú orsós emelői a mai legmodernebb kialakítás szerint, két különböző egymástól elválasztott kenési rendszerrel van ellátva (sárga és zöld terület a képen). A két rész két különböző kenőanyag használatot biztosít és követel a megbízható működéshez. 

 

A Sárga rész, ahol is az orsós emelő csiga - csigakereke található ott folyékony zsírt kell használni: ZIMM-Fluid-Grease  

 

A zöld részhez, mely a trapézmenetes szár kenését látja el a zsír paszta használata a javasolt: ZIMM-Grease-Paste

 

 Kenési kívánalmak az orsós rendszereknél

 

 Csavarorsó emelő

- Az emelő maga szintetikus folyékony zsírral van töltve - ZIMM-Fluid-Grease -és normál használat esetén ez élettartam kenés biztosít. 

 Trapézmenetes szár

- Rendszeresen vizsgálja meg a trapézmenetes szárt  és kenje őket a -  ZIMM-Grease-Paste - zsírral a működési igénybevétel periódusának megfelelően.

 KGT - Golyós orsó

- Zsírozza újra minden 500 üzemóra elteltével a hatásos működés érdekében.  Ajánlott kenőanyag mennyiség: 1 ml / cm golyósorsó hossz

 Speciális kenés

- Szélsőséges alkalmazásokhoz, speciális kenőanyagokat tudunk biztosítani, továbbá szintén tudjuk pótolni a régi MSZ sorozatú emelők kenőanyagát is. Speciális kenőanyagaink lehetnek: Magas hőfok álló, alacsony hőfok álló vagy élelmiszer ipari kenőanyagok.

 Hosszú élettartamú rendszerek

- A hosszú élettartamú kenőanyagok is kb. 5 év után elveszítik kenő képességüket. Ezért ilyen periódusban erősen javasoljuk, hogy mossa le az orsós emelőn található kenőanyagot és használjon újat a hosszú üzembiztos működés érdekében. 

 Más zsírok és a por

Többcélú kenőzsírok és más zsírok használata esetén fennáll a kopás növekedése, mely egyben élettartam csökkenéshez is vezethet. Kérjük rendszeresen tisztítsa a szennyeződéstől a kent felületeket.

 

Kenőanyagok

 ZIMM-Grease Paste

Ez az anyag a trapézmenetes szár kenését hivatott ellátni. Tökéletese kiegyensúlyozott, nagy adhéziós tulajdonságokkal bíró kenőzsír.

Anyaga fehér 

400 Gramm -os kiszerelésben rendelhető, mely kartusba vagy önállóan is kinyomható.

Rendelési szám: ZIMM-Grease-Paste 400g cartridge (kb. 450ml)

 

 ZIM-Lubricator, Z-LUB

A Z-LUB Zimm kenőpatron folyamatos kenést biztosít a trapézmenetes szárnak. A Teljes tartalmának kinyomását egy gázpatron segíti, mely 1 - 12 hónap időtartamban állítható a kívánt mennyiség függvényében.

A zsírzópatron oldalt átlátszásának köszönhetően a rendelkezésre álló zsír mennyiség folyamatosan követhető. 

 

 Alapadatok:

 - 125ml tartalom

 

 - 1 - 12 hónap kinyomási idő állíthatóság

 - -20 - +55°C hőm. tartományban használható
    (hosszú és kisméretű kenőcsatornánál -20 - +5°C)

 - csatlakozó menet: G1/4"

 

 Beépítés - Működtetés - Karbantartás

 Csomagolás

Kérjük ellenőrizzen miden alkatrész meglétét és minőségét a kicsomagoláskor. Tüzetesen nézze meg a csomag tartalmát, nehogy apró alkatrész hajítson ki a csomagoló anyaggal együtt.

 

 Összeszerelés

Figyelmesen olvassa el az összeszerelési útmutatót, mert az olyan információkat tartalmaz, mely feltétlenül fontos a tökéletes összeszereléshez

 

 

 Figyelem

Ne terhelje túl az emelőrendszert a maximálisan megengedhető tömegnél jobban. Vigyázzon az emelőrendszerhez meghatározott működési periódus és sebesség betartására is.

 

 Beállítás

Az orsóknak és a lineáris megvezetőknek párhuzamosnak kell lennie. Kérem figyeljen, hogy a rendszer váza is ehhez igazodjon.

 

 Párhuzamosság és Szögeltérés

Ellenőrizze az orsós emelő rendszer párhuzamosságát és szögeltérését. Továbbá nézze át a felfogató felületek, hajtóművek, mentes szárak. anyák egymáshoz való viszonyát ennek függvényében.

Az orsós emelőrendszer minden egyes alkatrészének axiálisan egymással megfelelően beállítottnak kell lennie, különben kopási hiba keletkezhet a működés során. 

 

 Rögzítés

Ellenőrizze a maximális rögzítési terheléseket a Zimm katalógus 5. fejezete alapján. Ellenőrizze a csavarok megfelelő rögzítő mélységét. Vegye figyelembe az orsós rendszer működéséből eredő esetleges egyéb rázó, nyomó stb. terheléseket a megfelelő rögzítési pontok kialakításakor. Kerülje a fő terhelési irányba mutató húzó terheléseket a rögzítő csavarokon.  

 

 Megvezetés

Az orsós emelő nyaka nem helyettesíti a lineáris megvezető rendszerek radiális terhelések felfogó képességét. Ellenőrizze, hogy oldalirányú terhelések ne terheljék az orsós emelőt és a menetes szárat. A megengedhető holtjáték a a megvezető ínrendszer és az orsós emelő menetes szára között: 0,1 - 0,6 mm mely az orsós emelő és a benne lévő menetes szár nagyságának a függvénye.

 

 

 Védőcső

A védőcső az orsó - mentes szár - por és mechanikai sérülések elleni védelmi funkciót látja el, mely önmagában nem képes az emelő rendszer  terhelésének elviselésére.

 

 Biztonsági távolság a mozgó és álló alkatrészek között

A minimális távolságot a katalógus szerinti értekhez megfelelően be kell tartani. Ütközéses végállás használat a rendszer károsodáshoz vezethet, ezért érdemes elektronikus vagy mechanikus védelmet használni ennek érdekében. Erre javasoljuk a Zimm fékes motorjait és végállás kapcsoló rendszerét.

 

 

 Önzárás / után-fordulás

A csavarorsós emelők egybekezdésű trapézmenetes szárral szerelve nem teljesen önzáróak. Használjon rögzítőféket a visszamozgás ellen, mert az sérüléseket és egyéb károkat okozhat. A fék mindig szükséges a dupla bekezdésű trapézmenetes szár és golyós orsó használata esetén.

 

 Forgásirány és mozgás

Kérem ellenőrizze a motor felszerelése előtt a rendszer forgási irányát kézzel vagy más egyéb segédeszközzel, hogy minden egyes emelő a jó irányba forog-e a rendszerben. Ha szöghajtóművet is használ akkor a forgásirányt egyszerűen a szöghajtómű megfordításával megváltoztathatja (ez csak a T verziójú szöghajtásokra érvényes).


 Szintezés

 Nekünk egy jól bevált általunk kifejlesztett szintező rendszerük van a hajtáselemek beállításhoz. A beállításokat, mindig terhelés alatt kell elvégezni. Maga az emelő beszintezése történhet a kuplung vagy az összekötő tengely segítségével is. Fontos szabály, hogy a golyósorsó a trapézmenetes orsó és a dupla bekezdésű trapézmenetes száras rendszerek nem önzáróak, ezért szereléskor ki kell a rendszert támasztani. A magassági beállítást a kuplung vagy összekötő tengely forgatásával lazításával érhetjük el. 120°= 0.33mm N verzió. KUZ-KK kuplung vagy VWZ tengely kapcsolat esetén 3,6° = 0,01mm állítás   

 

 Végálláskapcsoló

A orsós emelő rendszerek egyik fontos eleme a végállás kapcsoló, mely megvédi a mechanikát a kemény ütközésektől. Kérjük próbaüzem előtt mindig ellenőrizze az ön orsós emelő rendszerén a végálláskapcsolók megfelelő működését. Ha ön úgy véli, hogy a megállás nem pontos, hanem ks csúszással megy végbe, ebben az esetben erősen javasolt plusz fék elhelyezése a villanymotoron. A szerelés ideje alatt nyomja a végállás kapcsolót a műanyag hézagolóhoz.   

 

 Gumi porvédő

A gumi porvédőt ne nyomja jobban össze, mint a leírásban szereplő ZD érték és ne feszítse tovább, mint az AZ méret! Ha az orsós emelő lökete meghaladja az 1000mm, kérem használjon bővítő egységet a porvédőhöz. Ha a gumis porvédő vízszintesen van elhelyezve, kérem győződjön meg arról, hogy az nem ér hozzá az emelő orsójához, mert az nagy problémákat okozhat. Ennek elkerülése érdekében, kérem használjon támasztó gyűrűt. A szerelési fázisban kérem az alábbiakra figyeljen az orsós emelő rendszereknél:

- Építési por
- Sarok vagy más köszörű által gerjesztett por
- Hegesztési szikra

mert ezek mind károsíthatják a porvédőt és más emelőhöz tartozó mechanikai alkatrészeket.

 

 Spirál rugó

 Figyelem!! Fokozott sérülési veszély áll fenn, mikor meglazítják az acél szalag rögzítését az előfeszített acél spirál rugón! Csak akkor rögzítse az acél spirál rugót, ha az összenyomott állapotban van és csak akkor lazítsa ki, ha előfeszítés alatt tartja a spirál rugót. Az acél spirál rugók előfeszített állapotban kerülnek leszállításra a meghatározott ZD hossz szerint.

 

 Kiegészítők - Menetes fejek

A különböző rögzítő fejek, anyák, villás és csapos fejek az álló "S" verziójú orsós emelők orsójára menetesen csatlakoznak. Miután beállította a pozíciójukat, kérem rögzítse őket a biztosító csavarral és használjon "Loctite" vagy más anyagot a menetükön rögzítéskor. Plusz rögzítő anya kerül még felszerelésre a Z 100 emelő mérettől az orsóra történő felfogatáshoz. A fejek rögzítését alaposan ellenőrizze.

 

 Motor perem

Ellenőrizze a motor felfogató csavarok hosszát. A motor károsodhat, ha a csavar túl hosszú. Használja a betekintő és szerelő nyílást a kuplung rögzítéséhez. Ezután zárja le a nyílást a műanyag fedéllel.

 

 

 Tengelykapcsoló - Összekötő tengely

Kérem fordítson megfelelő figyelmet a tengely, tengelykapcsoló, támcsapágy és a hajtómű axiális beállításához. Ellenőrizze a megfelelő erősségű össze kötöttséget az egyes hajtó elemek között. Ellenőrizze a meghúzási nyomatékokat az egyes elemeknél. Hagyjon kb. 1 - 2 mm tengelyirányú játékot a hossz kompenzáláshoz az összeszerelésénél.

 

 KGT - Golyósorsó

A mi rendszereink mindig az orsó az anyával összeszerelt állapotban kerülnek leszállításra.

Figyelem: Ha mégis szétszerelésre kerülne sor, kérem az anyát a szerelő gyűrűvel együtt vegye le az orsóról, mert a gyűrű az anyában lévő golyók rögzítését is egyben hivatott ellátni. Sose hajtsa ki az S verziós emelőből a golyós orsót. A golyós orsók nem önzáróak!! Alapjában erősen javasoljuk a kifutás és elforgás elleni védelem használatát a golyós emelőknél. A hajtáslánc rögzítéséhez fékes villanymotor használata ajánlott. 

Kenés: Zsírozza újra minden 500 munkaóra után.

Referenciaérték: 1 ml / golyósorsó cm

 

Rugós mágneses fék

 Mindig védje a súrlódó felületeket a rugós mágneses féknél, mikor újra zsírozza a trapézmenetes szárat. Nem szabad semmilyen körülmények között, hogy kenőanyag kerüljön a mágneses fékbetétre és a súrlódó lemezre. Ez a fék hatásfokát jelentősen lecsökkenti. A maximális működési hőfoka a mágnesféknek 145°C. Kapcsolja (működtesse) külön a féket a villanymotortól elszeparálva ha frekvenciaváltóval használja. Kérem olvassa el figyelmesen a mechanikus rugós mágneses fék használati útmutatóját is. 

 

Próba üzem

A próba üzem alatt, folyamatosan mérj a villanymotor áramfelvételét. Ha nagyobb mértékű áramnövekedés lép fel, kérem lazítsa meg a lefogató csavarokat és ellenőrizze a beállításokat (párhuzamosság, egytengelyűség, egy vonalba futás). Nagy teljesítményfelvétel vagy látható kopás a trapézmenetes száron vagy a golyós orsón beállítási hibákra utal.

A pontos beállítások az egyik legfőbb eleme a hosszú élettartamú működésnek.

Szerelő sprayk használata nem javasolt, mert a tűrési változásokat okozhat az emelőrendszer alkatrészeiben. 

 

Kenés a próbafutás előtt

R verziós emelő:
A forgó verziós emelők mindig zsírzatlan orsóval kerülnek szállításra a koszolódás védelme érdekében. Tisztítsa és zsírozza meg az orsót és a forgó anyát a felület teljes hosszában a próbaüzem előtt.

S verziós emelő:
Az álló csavarorsós emelő (védőcsővel ellátott) előre zsírzott állapotban kerülnek leszállításra készen az üzembehelyezésre. Az első próbaüzem terhelés nélkül kell lezajlania, hogy ellenőrizhetőbb legyen az egyenesfutás és a pontos beállítások az emelő és megvezető rendszer között. Az orsó és a hajtómű nem szabad, hogy elérje a 80°C hőmérsékletet. Távolítson el minden felesleges kenőanyagot a az orsós emelőkről a próbaüzem megkezdése előtt.

 

Csavarkötések

Ellenőrizzen minden fajta csavarkötést megfelelőségét a próbaüzem előtt.

 

 Kopásellenőrzés a trapézmenetes száron és anyán

Ellenőrizze rendszeresen a kopás mértékét az orsón és a forgó anyán ("R" verzió) a alkatrészek holtjátékával együtt. Cserélje az emelőt vagy a hajtóművet vagy a trapézmenetes szárat és anyát, ha a kopás mértéke eléri a 20%-ot a menet vastagságához viszonyítva. Elektronikus kopásmérő is rendelhető a Zimm emelőrendszerekhez.

 

 Javítás

A javítás leggazdaságosabb módja, hogyha a komplett emelőt cseréli ki!

 

Pótalkatrész

A probléma és leállásmentes működés érdekében, javasoljuk, hogy tartson pótalkatrész a legjobban kopó alkatrészekből, így elkerülve a nagymértékű termeléskiesést. Mindig használjon új szimmeringeket a javítások elvégzésekor.

 

 Kenés

A ZIMM emelők kenőanyaggal feltöltve kerülnek leszállításra ügyfeleink részére. A komplettre szerelt rendszereknél pedig a trapézmenetes szárak is kenőanyaggal vannak ellátva a gyors üzembehelyezés érdekében ("S" verzió). Az "R" verziójú emelők menetes szárai kenőanyag nélkül kerülnek leszállítása az esetleges koszolódás védelme érdekében. Kérjük kenje egyenletesen végig a trapézmenetes orsó teljes hosszát a próbaüzem előtt. Az "R" típusú emelő szintén élettartam kenéssel van ellátva, mely nem szükségeltetik ellenőrzést.

Figyelem: A trapézmenetes orsó a működésből adódóan folyamatos kenést igényel. Kérem ere figyeljen oda az emelő teljes élettartama alatt!

KGT golyósorsó kenése: A KGT golyósorsót minden 500 üzemóra után állandóan kenje. 1 ml / 1 cm golyósorsó hossz kenőanyag felhasználással.

Még a legjobb minőségű zsírok is kb. 5 év után elveszítik kedvező kenési tulajdonságaikat, ezért ilyen periódusonként teljesen tisztítsa le és kenje újra az összes kenésre szoruló felületet.

 

 

 Automata zsírzás

Az automata kenés estén a kenőanyagpatron folyamatos működésével állandó kenést biztosít a súrlódó alkatrészek között. Az automata kenőanyag adagoló 1 és 12 hónap között tudja ellátni feladatát.Erről bővebben a Zimm katalógus 8. fejezetében olvashat.

 

Kenés javaslatok a folyamatos forgás biztosításához

A vörös zsírzópontok a védőcsövön találhatók az elfordulás elleni megoldással együtt. Kenje a trapézmendtes szárat rendszeresen a zsírzópontokon keresztül a működési időtartam figyelembevételével. Többpontú kenőrendszer is megoldható az emelőkön elkerülve a zsírhiányos működést.

 

 Kenőanyagok a ZIMM orsós emelőkhöz

Mindig csak a megfelelő kenőanyagokat használja a hosszú élettartam érdekében!!

A Z sorozatú emelő szintetikus ZIMM-folyékony zsírral van feltöltve. Normál működési körülmények között ez élettartam kenést biztosít az emelőnek.

Ellenőrizze a trapézmenetes szárat rendszeresen és zsírozza a működési időtartamának megfelelően. Ehhez használjon ZIMM zsírzóanyagot.

 

Rendelési kód:

ZIMM-Grease-PAste
kartus 400g (kb.450ml)

Természetesen különleges működési körülmények közé, tudunk szolgálni egyedi kenőanyagokkal is.